Uputstvo za upotrebu i održavanje vodenih zidova

 

Vodeni zid, kao voda koja teče po ravnom ili zakrivljenom panelu, obično od stakla, radi na bazi hidrofilnosti čistog, odmašćenog stakla. Za održavanje vodenih zidova izuzetno je vazno da je staklo čisto, odmašćeno acetonom, alkoholom ili nekim kvalitetnim sredstvom za čišćenje stakla.

 

Pri uključivanju pumpe vodenog zida, obično voda ne poteče čitavom dužinom stakla. Povezivanje vodene površine se izvodi tako što nekim štapom, četkom ili, sunđerom pređete preko prelivnog dela u gornjoj zoni stakla ispod maske raspršivača, na mestima gde voda ne ide, tj. preko suvog dela stakla pri vrhu. Voda treba da krene I preko suvih delova posle ovakve intervencije. Ukoliko ne krene posle više pokušaja, treba isključiti vodeni zid i nekim stedstvom za odmaščivanje očistiti staklo u zoni preliva.

 

Ukoliko voda slabije ide po staklu nego što je išla kada je zid pušten u rad, proverite predfilter pogonske pumpe, očistite ga i pustite ponovo. Ukoliko ponovo voda ide sporo, treba proveriti zaprljanost cevi i raspršivača i očistiti ih.

 

U vodeni zid se doliva, po mogućnosti, destilovana voda ili dekalcifikovana voda, što drastično utiče na kvalitet rada vodenog zida, dužinu radnog veka pumpe i vremena provedenog na čišćenju i održavanju vodenog zida. Ukoliko se doliva voda iz vodovoda, rezultat su jasno vidljive vertilkalne pruge po staklu posle 10-15 dana rada.

Potrošnja vode, koja isparava, je po zidu od 30-100 litara nedeljno. Kada voda lagano prestaje da pada, prekida se i curi u trakama, a pumpa počne da zuji ili krči, siguran je znak da voda nedostaje. Vodu sipajte u prednju zonu, pored stakla, na strani gde teče voda po zidu, tako da prekrije pumpu a ne prelije gornji zid kade. Pumpa uvek mora biti pod vodom, u suprotnom, doći će do pregrevanja unutrašnjosti i trajnog oštećenja, što se vidi na pumpi. U tom slučaju, garancija za pumpu ne važi.

Jednom mesečno treba isljučiti vodeni zid i obrisati sredstvom za čišćenje staklo po kome teče voda, sa strane tečenja. Takođe treba proveriti čistoću predfiltera i kvalitet vode u rezervoaru. Ukoliko je voda prljava, treba je promeniti, delimično ili kompletnu. Obavezno treba pokupiti mehaničke nečistoće sa dna rezervoara.

U poslednje vreme su se pojavila neka sredstva za tretiranje vode na bazi hlora ili hidrogena, koja olakšavaju održavanje vodenog zida.