Životinjsko carstvo u domu porodice Jakovljević


ŠUM MORA NA CERAKU

U dvadesetak akvarijuma "stanuju" ribe jarkih gotovo nestvarnih boja, zvezde, rakovi,
korali, sunđeri, perjasti crvi, jadransko srce...
Zajedni žive i dva nemačka ovčara , dve iguane, mačka i papagaj.Na Ceraku, u kući porodice Jakovljević, „Opstanak“ je uživo. Ona emisija o životinjama, sa televizije. U dnevnoj sobi dremaju nemački ovčari, Tango i Aris. Ponekad zalaju na dve iguane. A one pod lampom, ne zarezuju ih, sunčaju se pametno ćute.

U drugom uglu, kao „navijen“, priča papagaj Koko, pored njega izležava se crno bela maca. Domaća Mešanka, oblizuje se posle ručka. Ipak, sve životinjke su u „senci“ riba iz tropskih dubina. One krupnim očima šaraju pogledima sobu, lepe se za staklo, zure iz akvarijuma.

Ronilac i planinar, Branislav jakovljević, zaslužan je što se svet najrazličitijih geografskih širina i nadmorskih visina smestio u njegov porodični kutak. Sam pravi i održava akvarijume. Dekor „krade“ od prirode. Kamenje, biljke i životinje vadi iz morskih dubina.

Poželeo sam da u svoj stan prenesem ono što sam video roneći morima i šetajuci planinama – objašnjava Jakovljević. – Svim ljubimcima posvećujem dovoljno pažnje, ali je morski svet, ipak, moja najveca ljubav. U 20 morskih akvarijuma zapremine 3.000 litara, živi petnaestak vrsta riba, zvezde, rakovi, sunđeri, korali, perjasti crvi, jadransko srce, jedan veliki jastog...

U slatkovodnim akvarijumima ovog zaljubljenika u prirodu, žive – u jednom riba „Oskar“, a u drugom nekoliko Pirana, nalik na one krvoločne iz filmova. Ipak, morski svet je mnogo teže oživeti u veštačkim uslovima, pa je time i veći izazov. Dovoljno je da bilo šta zakaže – filter, pumpa, svetlo, hrana, pa da ribe jarkih, gotovo nestvarnih boja prestanu da žive. Zato, za pravljenje morskih akvarijuma, pored ljubavi, potrebno je i veliko uneće.

Kako se već 10-ak godina bavi akvaristikom i pravljenjem prirodnih živih aranžmana, jakovljević je, osim svog, oplemenio i mnoge druge ambijente. Do sada je „oživeo“ prostorije tržnih i sportskih centara, ambasada, sajamskih hala i naravno, mnogih domova. Njegova želja je, kaže, da u urbanim uslovima što više populariše život sa prirodom i da ljudi nikad ne izgube iskonski dodir sa njom.

 

Bašta


U malenom dvorištu porodične kuće Jakovljević živi čak 300 biljnih vrsta. Jedni do drugih posađeni su patuljasti četinari, žalosni dud, tisa, perene... U sredini se nalazi pravo malo čudo – iz nagomilanog kamenja izvire minijaturni potok, da bi nekoliko metara niže formirao jezerce u kome tokom cele godine plivaju ribe. Po travi slobodno šetaju dve velike šumske kornjače. Za vlasnike ove male botanicke bašte najveća radost bila je kada je sletela senica da se napije vode misleći da je potok pravi.

Verzija za štampanje